PIŁA STOŁOWA: POPYCHANIE MATERIAŁU CZY WYCIĄGANIE MASZYNY?

Większość ludzi preferuje jedną metodę od drugiej, ale obie mają swoje wady i ograniczenia techniczne.

Kupując piłę stołową należy uważać na dwa różne sposoby obsługi takiej maszyny: albo wyciągasz głowicę tnącą, albo popychasz materiał i/lub stół.​

Większość ludzi preferuje jedną metodę od drugiej, istnieją jednak różnice techniczne, zalety i wady obu z nich.

Gdy wyciągasz głowicę tnącą…

Ani razu nie zmoczysz palców. Może to mieć znaczenie podczas pracy w zapylonym środowisku. Poza tym jest to szczególnie dobry sposób na cięcie (ceramicznych) płytek i długich materiałów, między innymi, ponieważ most może przechylać się o 45º lub więcej. W przypadku tego typu piły stołowej używa się głównie ostrza diamentowego o pełnej krawędzi.

Gdy popychasz materiał i/lub stół…

Możesz ciąć materiały o większej objętości, takie jak kamień i bloki. Ten typ piły stołowej całkiem dobrze radzi sobie z cięciem na wymiar. Możesz ciąć pod kątem 45° lub 90°, a później bardzo łatwo wyczyścić maszynę, ponieważ blat stołu można zdjąć i dzięki temu uzyskać bezpośredni dostęp do wanny.